Gąbki – Gąbki- Gąbeczki
Tu możesz zobaczyć jakie gąbki mamy do sprzedania.
- Zwykłe gąbeczki kuchenne kolorowe.
- Gąbki szorstkie (srebrne oraz złote).
Pod względem ilości bakterii gąbki są porównywalne z próbkami kału.
Gąbki do mycia naczyń są szeroko stosowane w gospodarstwach domowych, jednak jak wyjaśniła grupa niemieckich naukowców, używanie ich nie jest całkowicie bezpieczne. Badanie mikroflory używanych gąbek wykazało zanieczyszczenia bakteriami wysokiego poziomu ryzyka.
Pracownicy Wyższej Szkoły w Furtwangen (Niemcy) zbadali 14 zużytych gąbek do mycia naczyń na obecność bakterii 362 rodzajów. Ku zdziwieniu naukowców, połowa odkrytych mikrobów należała do grupy wysokiego ryzyka dla zdrowia człowieka i była potencjalnie patogenna.
Obecne były głównie mikroorganizmy z otoczenia, wody kanalizacyjnej oraz ludzkiej skóry. W ani jednej z próbek nie odkryto bakterii fekalnych, wywołujących zatrucie i biegunkę. Koncentracja bakterii sięgała 5000 na 1 centymetr kwadratowy, czyli analogicznie do próbek kału.
Co ciekawe, najbardziej niebezpieczne bakterie żyły na gąbkach, których właściciele regularnie myli je w gorącej wodzie, sterylizowali i poddawali obróbce w mikrofalówce. W takich warunkach wyżywają tylko najbardziej patogenne bakterie, dysponujące największą odpornością. Naukowcy zalecają zmianę gąbek co najmniej raz na tydzień.
Autor: https://pl.sputniknews.com/swiat/201707235932757-gabka-do-naczyn/